Pizza z kiszoną kapustą

20160623_215736

Składniki na ciasto:

250 g mąki,

1/2 łyżeczki soli,

1/2 torebeczki suchych drożdży,

3 łyżki oleju

Dodatki:

4 łyżki koncentratu pomidorowego,

2 łyżki oleju,

1/2 cebuli,

2 ząbki czosnku,

sól, pieprz,

400 g kiszonej kapusty,

300g gotowanej szynki,

200 g pomidorów,

150 g żółtego sera (twardego),

125 g Creme – fraiche

100 g oliwek

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski, solimy. Na środku robimy dołek,wlewamy letnią wodę i dodajemy drożdże. Przysypujemy odrobiną mąki, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do  momentu, aż drożdże podrosną.Następnie dodajemy 1/8 l wody i olej. Zagniatamy na gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia. Piec rozgrzewamy do 225°C. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, wkładamy do płaskiej formy podnosząc brzegi odrobinę wyżej.Z koncentratu pomidorowego i oleju przygotowujemy pastę.Cebulę obieramy, kroimy i mieszamy razem z pastą . Czosnek obieramy, dodajemy do pasty i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pastę rozsmarowujemy na cieście. Kiszoną kapustę wyciskam i drobno kroimy. Szynkę kroimy w kostkę,małe pomidorki kroimy na pół, większe na ćwiartki. Ser ścieramy na tarce i posypujemy nim ciasto. Pieczemy ok. 25 min. do momentu kiedy ser się roztopi. Polewamy Creme fraiche . Dekorujemy oliwkami. Można posypać posiekaną natką pietruszki.

https://calymojswiat.wordpress.com
 

The following two tabs change content below.

Ostatnie wpisy Katarzyna (zobacz wszystkie)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.