Ruskie pierogi

IMG_0002pSkładniki:

500 g mąki, 1 szklanka gorącej wody lub mleka, sól

Farsz:

700 – 750 g ziemniaków, 1 duża lub 2 mniejsze cebule, 250 g białego sera, łyżeczka masła,sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać ugotować i odcedzić. Dodać masło. Rozgnieść na puree. Cebulę podsmażyć na złoty kolor. Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Wsypać mąkę do miski, dodać sól i wlewać stopniowo gorącą wodę lub mleko. Wyrobić. Rozwałkować dość cienko. Wykrawać szklanką kółka. Na środek każdego kółka położyć farsz. Zlepić. W garnku zagotować lekko osoloną wodę.Kiedy woda zacznie się gotować wrzucić niewielką ilość pierogów, ponieważ większa ilość spowoduje ich sklejanie.Delikatnie wymieszać, by nie przywarły do dna. Gotować 6 – 8 min). Wyjąć. polać roztopionym masłem

Z

The following two tabs change content below.

Ostatnie wpisy Katarzyna (zobacz wszystkie)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.