Ciasto z twarogiem, malinami i płatkami owsianymi

ciasto 004Składniki:

Ciasto: 1,5 szklanki płatków owsianych, 1/3 szklanki cukru, 100 g masła, 1 łyżka proszku do pieczenia

Nadzienie: 250 g twarogu, 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, ok 200 g owoców jagodowych świeżych lub mrożonych (malin, czarnych porzeczek, borówki), trochę cukru waniliowego

Przygotowanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Płatki owsiane zemleć i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masła. Wymieszać Ciasto będzie lekko się rozsypywać. (Można dodać trochę śmietany). Przygotować nadzienie. Twaróg, jajka, cukier i cukier waniliowy zmiksować na krem. Formę natłuścić. Do formy wyłożyć 2/3 ciasta i równomiernie rozłożyć.Na wierzch wyłożyć masę twarogową. Wyrównać. Wyłożyć owoce (mrożonych nie trzeba rozmrażać). Lekko wcisnąć. Posypać resztą ciasta jak kruszonką. piec w temp. 180°C ok 40 min. Po upieczeniu i ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Najlepiej zrobić podwójną porcję. Składniki w przepisie są na małą, podłużną formę ewentualnie na 19 cm okrągłą.

The following two tabs change content below.

Ostatnie wpisy Katarzyna (zobacz wszystkie)

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.