Pieróg z mięsem

pier.z miesem 1

Przygotowujemy ciasto jak na szarlotkę, tylko że bez cukru. Bierzemy 3 jajka, szklankę mąki, 1/2 szklanki śmietany lub kefiru, 1/2 szklanki majonezu, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka soli. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie przygotowujemy farsz. Ugotowane mięso (ok. 800 g) przepuszczamy przez maszynkę do mięsa( lub surowe, mielone podsmażyć), dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną na złoty kolor cebulę (1 – 2 sztuki), można razem z cebulą podsmażyć 1 – 2 rozgniecione ząbki czosnku. Mieszamy wszystko razem. Gotujemy na twardo 3 jajka. Siekamy i dodajemy do masy mięsnej. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Połowę ciasta wlewamy do nasmarowanej formy, wykładamy mięso i zalewamy drugą połową ciasta. Pieczemy w temperaturze 200°C ok. 30 – 40 min na złoto – brązowy kolor .Można sprawdzić patyczkiem, jeżeli do niego nic nie przylega ,pieróg jest gotowy.

The following two tabs change content below.

Ostatnie wpisy Katarzyna (zobacz wszystkie)

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.