Ciasto czekoladowo – marchewkowe

Składniki:

130 g włoskich orzechów, 200 g mąki,300 g marchwi, 4 jajka, 1 łyżka cynamonu, 30 g kakao, 5 g masła, 500 g mascarpone, 30 ml koniaku, 130 g rodzynek, 220 g czekolady, 100 g cukru, 10 g proszku do pieczenia, 1 łyżka imbiru, 120 ml. oleju, 2 łyżki bułki tartej, cukier puder, płatki migdałów do ozdoby.

Przygotowanie:

Orzechy zemleć. Rodzynki lekko posiekać. Marchew zetrzeć na średnich oczkach. Czekoladę rozpuścić. Jajka ubić z cukrem  na jednolitą, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać orzechy, rodzynki i marchew. Wymieszać. Wlać rozpuszczoną czekoladę.Wymieszać. Dodać kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. .Ponownie wymieszać. Dodać cynamon, imbir i olej.Dokładnie wymieszać. Formę natłuścić i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto.Piec 45 min w temp.180°C. Wyłączyć piekarnik a ciasto zostawić w nim na ok. 15 min. Wyjąć. Ostudzić . Ciasto przeciąć na 2 krążki. Przygotowujemy krem. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem ( zamiast mascarpone można użyć twarogu zmieszanego ze śmietaną i cukrem, można też jako kremu użyć waniliowego budyniu). Ciasto skropić koniakiem lub dowolnym alkoholem. Krążek posmarować kremem. Przykryć drugim i znów posmarować krem. Ozdobić płatkami migdałów. Wstawić do lodówki na ok. 6 godzin.

 

The following two tabs change content below.

Ostatnie wpisy Katarzyna (zobacz wszystkie)

32 Komentarze

  1. Wśród składników nie widzę MĄKI,którą zgodnie z instrukcją przygotowania należy dodać razem z kakao!.

  2. Uwielbiam ciasto marchewkowe! Tylko, że nigdy nie próbowałam z czekoladą (sama marchewka jest dla mnie wystarczająco słodka). Nawet zrobiłam ostatnio babeczki marchewkowe i były super! :)
    Szkoda, że to ciasto zwykle nie króluje na polskich stołach..
    Pozdrawiam!

    • Tak ciasta z marchewką są super. A co do czekolady to można spróbować z gorzką (choć ona też ma jakąś zawartość cukru)
      Ale to z czekoladą jest super. Polecam::)

  3. W składnikach podany jest proszek do pieczenia, a w wykonaniu już nie, ponadto prosiłabym o podanie wymiarów foremki. Pozdrawiam

  4. Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi, ale waga wracała. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj
    idealnafigura.com/gberes

    • Przeważnie ciasta nasączam alkoholem, ale myślę, że np. świeżo zaparzona kawa z dodatkiem cukru i soku cytrynowego też będzie ok
      Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.