Proste ciasto z kremem twarogowo – makowym

ciastoSkładniki:

Ciasto: 250 g miękkiego masła, 400 g mąki, 150 g cukru, 1  łyżka proszku do pieczenia.

Krem: 500 g twarogu,500 g śmietany,3 jajka, 100 g cukru,80 – 100 g maku.

Polewa: 200 ml kremówki, 200 g czekolady.

Przygotowanie:

Ciasto zagnieść tak jak na kruszonkę. Połowę równomiernie wyłożyć do natłuszczonej formy.Wszystkie składniki do kremu ubić.Na końcu wymieszać z makiem.(mak można zastąpić np.rodzynkami). Wyłożyć na ciasto. Na masę serową położyć resztę ciasta.Piec w temp. 180° – 200°C ok 40 – 50 min Śmietanę doprowadzić do wrzenia. Wrzucić czekoladę i rozpuścić cały czas mieszając.Jeszcze ciepłą polać ostudzone ciasto.Wstawić do lodówki na parę godzin.

 

The following two tabs change content below.

Ostatnie wpisy Katarzyna (zobacz wszystkie)

4 Komentarze

  1. Ciasto wygląda bardzo ciekawie, i mam ochotę je upiec, ale przepis jest mało precyzyjny.
    Mam wątpliwości co do kremu serowego.
    - Jakiej śmietany należy użyć: słodkiej, kwaśnej czy kremówki?
    - Czy śmietanę przed połączeniem należy ubić osobno, czy wszystkie składniki kremu razem?
    - Składniki kremu wydają się bardzo rzadkie, więc nie jestem pewna czy po upieczeniu będą wystarczająco związane?
    Pozdrawiam

    • Witam,
      Jeżeli chodzi o śmietanę można dać kwaśną, jednak im tłuściejsza tym lepiej.(30%)
      Ubijamy wszystko razem, ale delikatnie i dopiero na samym końcu mak
      Krem może być rzadszy. A proszku do pieczenia 1 łyżkę . Na 400 g mąki łyżeczka mąki to trochę za mało.
      Pozdrawiam:)

  2. Zapomniałam jeszcze spytać o ilość proszku do pieczenia do ciasta.
    Czy na pewno ma być 1 łyżka, czy 1 łyżeczka?

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.