Leniwe pierogi z mąką kukurydzianą

leniwe 18.05Są bardzo delikatne no i przede wszystkim małokaloryczne.

Składniki:

400 g twarogu niezbyt wilgotnego,1 – 2 jajka,2 – 3 łyżki mąki kukurydzianej,szczypta soli,cukier wg uznania,1 -3 łyżki mąki pszennej.

Przygotowanie:

Twaróg,sól,jajka,mąkę i cukier dokładnie wymieszać.Na deskę wysypać trochę mąki.Z ciasta zrobić wałek i obtoczyć w mące.Pokroić na niewielkie kawałeczki.(Nóż,którym kroimy maczać w wodzie,wtedy ciasto nie będzie się kleiło).Pierogi wkładać delikatnie na wrzącą osoloną wodę.Jak wypłyną,gotować jeszcze ok.2 min.Podawać z masłem lub ze śmietaną.

1) Można zrobić bez cukru,wtedy można podać do sałaty i mięsa

2) Można też (przy słodkiej wersji) dodać do ciasta łyżkę płatków owsianych.

The following two tabs change content below.

Ostatnie wpisy Katarzyna (zobacz wszystkie)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.