Kluseczki w sosie śmietankowym

ciuchy i kluski 034Składniki:

Ciasto:350 g mąki,2 jajka,50ml wody

Sos śmietanowy: 1 śmietana,cebula,50 – 80g masła,vegeta lub sól

Z mąki i jajek zagnieść twardsze ciasto(można dodać odrobinę wody).Odrywać nie duże kawałki ciasta i wrzucać na gorącą osoloną wodę.Przygotować sos.Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na złoty kolor na maśle.Ostudzić wymieszać ze śmietaną.Doprawić do smaku solą.Można lekko popieprzyć.

Ciasto II:

Składniki: 

400g mąki,2 jajka,240 ml wody

Z mąki,jaj,szczypty soli i wody zagnieść ciasto.Ciasto powinno być elastyczne i powinno odstawać od łyżki.Następnie mocno ubić,tak aby wchłonęło jak najwięcej powierza.Umoczyć łyżkę w wodzie i wziąć nieduże, podłużne kawałki ciasta i wrzucać na wrzącą,osoloną wodę.Gotować pod przykryciem.Od wypłynięcia ok 1-2 min.Wyjmować łyżką cedzakową i opłukać gorącą wodą.

Można też podawać z podrumienioną bułką tartą,roztopionym masłem,smalcem

 

The following two tabs change content below.

Ostatnie wpisy Katarzyna (zobacz wszystkie)

4 Komentarze

    • Tak,troszkę podobne,ale kopytka z twarogiem?Nigdy nie robiłam.A może spróbuję
      Natomiast do moich klusek można dodać.Ewentualnie do sosu śmietankowego.

      • Nie wiem jak gdzie indziej, ale u nas w domu, może tylko na Mazurach, twaróg dodaje się do kopytek.
        Niektórzy więcej, inni mniej.
        Ja wolę mniej.

        • Ja jestem z łódzkiego,ale nie przypominam sobie.Ale to jest świetny pomysł i jest
          na pewno delikatniejszy smak.Ja uwielbiam twaróg::)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.