Pierogi z kartoflami i żółtym serem

vareniki-s-kartoshkoiSkładniki:

Ciasto: 3 jajka,6 szklanek mąki,woda,sól.

Farsz: 10 ziemniaków,4 cebule,250 g twardego,żółtego sera,100 g masła,sól

Przygotowanie:

Kartofle obrać i ugotować w osolonej wodzie.Cebulą drobno pokroić i podsmażyć na złoty kolor.Dodać 3/4 cebuli do  kartofli.Następnie zetrzeć żółty ser i też dodać do ziemniaków.Wyrobić na gładką masę.Dodać sól i pieprz i znów dobrze wymieszać.W misce połączyć mąkę,sól,lekko roztrzepane jajka i ok.szklanki wody.Zagnieść gładkie,elastyczne ciasto.Następnie rozwałkować cienko ciasto.Wyciąć kółka.Na każdy krążek położyć farsz,przykryć drugim krążkiem.Zlepić.Wrzucać pierogi na wrzącą,osoloną wodę.Gotować,aż wypłyną na powierzchnię.Odcedzić.Polać resztą podsmażonej cebulki.Można podać z roztopionym masłem lub ze śmietaną.

The following two tabs change content below.

Ostatnie wpisy Katarzyna (zobacz wszystkie)

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.