Pierożki inaczej z farszem ziemniaczanym

o5yWwBHEUp8

Składniki:

Ciasto:

130 ml mleka,1 jajko,1 łyżeczka cukru,1/2 łyżeczki soli,250-270 g mąki,50 g masła + masło do smażenia.

Farsz:

1 kg ziemniaków,1 cebula,200 ml mleka,50 g masła,sól do smaku.

Przygotowanie:

Wyrobić ciasto.Zmieszać mleko,jajko,sól i cukier.Masło rozpuścić i wlać do masy jajeczno-mlecznej.Dodać mąkę.Wymieszać i odstawić.W międzyczasie przygotować farsz.Ziemniaki ugotować.Potłuc.Dodać mleko i masło.Cebulę podsmażyć na złoty kolor.Wszystko razem wymieszać.Przykryć,by nie ostygł.Po upływie 30 min ciasto podzielić na 10 kawałków.Każdy kawałek cienko rozwałkować na placuszek .Nakłuć,by nie urósł.Piec z obu stron na suchej patelni,aż pojawią się brązowe plamki.Po zdjęciu z patelni natychmiast posmarować każdy roztopionym masłem.Na jeden placuszek położyć ciepły farsz i przykryć drugim.Lekko przycisnąć.Podsmażyć na maśle.

The following two tabs change content below.

Ostatnie wpisy Katarzyna (zobacz wszystkie)

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.