Owocowy chlebek (Früchtebrot)

Składniki:

Ciasto: 3 jajka,150 g brązowego cukru,1 cukier waniliowy,szczypta soli,mielone goździki,gałka muszkatołowa,kardamon i imbir,skórka otarta z 1 pomarańczy,125 g mąki,1/2 paczki proszku do pieczenia,50 g posiekanych migdałów,120 g grubo posiekanych orzechów laskowych,50 g fig i 50 g daktyli,100 g drobno posiekanej skórki cytrynowej kandyzowanej,50 g drobno posiekanej skórki pomarańczowej kandyzowanej,75 g koryntek i rodzynek,masło i mąka do formy.Polewa: 200 g cukru pudru,1 szklaneczka rumu.Do ozdoby: 10 wisienek kandyzowanych i płatki migdałowe.

Przygotowanie:

Jajka,cukier,cukier waniliowy,przyprawy,skórka pomarańczowa kandyzowana oraz mąkę wymieszana z proszkiem włożyć do miski i wyrobić.Dodać migdały i 100 g orzechów.Figi i daktyle pokroić w drobną kostkę.Następnie dodać kandyzowane skórki i umyte rodzynki.Wszystko posypać odrobiną mąki.Wyrobić.Długą formę do ciasta(ok 20 cm) natłuścić.Posypać resztą zmielonych orzechów i napełnić formę ciastem.Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika.Piec ok 1 godziny i 40 min.

Po 50 minutach pieczenia przykryć papierem do pieczenia.Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i zostawić do ostygnięcia.W międzyczasie przygotować polewę.Przesiany cukier puder wymieszać na gładką masę z rumem.Przystroić wiśniami i płatkami migdałowymi..

The following two tabs change content below.

Ostatnie wpisy Katarzyna (zobacz wszystkie)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.