Ciasteczka makowe z rodzynkami

Składniki:

70 g maku,pół szklanki rodzynek,100 g rozpuszczonej margaryny,4 łyżki śmietany,1 cukier waniliowy,pół szklanki cukru,1 łyżka proszku do pieczenia,1 jajko,2 szklanki mąki.

Przygotowanie:

Mak i rodzynki zalać wrzątkiem(osobno mak i rodzynki).Odstawić na 15 min.Następnie mak odcedzić i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę.Rodzynki odcedzić i osuszyć.Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.W misce utrzeć jajko,śmietanę,cukier,cukier waniliowy.Wlać rozpuszczoną margarynę,mak i rodzynki.Wymieszać.Dodać mąkę z proszkiem.Rozgrzać piekarnik do 200°C.Formę wyłożyć natłuszczonym papierem.Następnie łyżką namoczoną w wodzie nabierać ciasto i nakładać w odstępach 7 cm na blasze i lekko spłaszczyć(najlepiej wilgotnymi rękoma).Piec na złoty kolor.

 

 

The following two tabs change content below.

Ostatnie wpisy Katarzyna (zobacz wszystkie)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.