Pieróg z kartoflano – grzybowym nadzieniem

Składniki:

Farsz: 2 -3 ziemniaki, 7-8 świeżych grzybów,sól,pieprz do smaku,2 cebule,80 – 100 g żółtego sera lub mozzarelli.Ciasto: 1,5 szklanki mąki,100 g masła,4 łyżki śmietany,0,5 łyżeczki soli,0,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody.

Przygotowanie:

Masło posiekać z mąką.Dodać śmietanę,sól ,proszek do pieczenia.Zagnieść ciasto.Grzyby obrać,umyć ugotować lub jak ktoś woli,podsmażyć z cebulą.Ostudzić.Ziemniaki obrać,umyć i bardzo cienko pokroić.Ser zetrzeć na tarce.Ciasto podzielić na 2 nierówne części.Większą częścią ciasta wyłożyć formę zawijając na brzegi formy.Następnie wyłożyć farsz.Najpierw grzyby,potem ziemniaki.Posypać odrobiną soli.Wsypać serem.Przykryć mniejszą połową ciasta.Zlepić brzegi.Można wierzch posmarować rozmąconym jajkiem.Piec w temperaturze 180°C na złoto-brązowy kolor.

The following two tabs change content below.

Ostatnie wpisy Katarzyna (zobacz wszystkie)

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.