Naleśniki „koronkowe”

To jest oryginalny przepis na naleśniki a właściwie bliny,który zawdzięczam mojej 72 – letniej sąsiadce Eugenii.

Składniki:

5 jaj,2 szklanki mąki,2 łyżki cukru,szczypta soli,łyżeczka sody,1,5 l mleka,1/2 szklanki mleka

Przygotowanie:

Jajka,cukier i sól dobrze wymieszać.Sód zalać odrobiną wrzątku i dodać do jajek.Ubić mikserem .Dodać mąkę i dokładnie wymieszać by nie było grudek.Mleko lekko podgrzać i powoli wlewać do ciasta.Dobrze wymieszać.Dolać stopniowo pół szklanki oleju.Ciasto nie powinno być za gęste ani za rzadkie.Usmażyć.Patelnię smarujemy tylko przed pierwszym smażeniem,one są i tak tłuste :)(Jeżeli ciasto będzie wydawało się za tłuste,można dolać trochę mleka).Naleśniki muszą być bardzo cienkie.Potem można w nie zawijać ulubiony farsz.

Naleśniki te smakują niebiańsko :)

The following two tabs change content below.

Ostatnie wpisy Katarzyna (zobacz wszystkie)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.