Kartoflane placuszki z serem

Składniki:

6 ziemniaków,1 – 2 jajka,100 g twardego,żółtego sera,mąka,olej,czosnek,sól,pieprz

Przyrządzenie:

Ziemniaki obrać,umyć, ugotować.Odcedzić.Dodać sól i pieprz.Utłuc.Poczekać,aż ostygną,dodać 2 łyżki mąki,białko i zagnieść ciasto.Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Dodać żółtko i rozdrobniony czosnek.Wymieszać.Stolnicę posypać mąką. Z ciasta zrobić placuszki.Na środek każdego placuszka położyć farsz z sera.Zlepić i uformować.

Placuszki najlepiej smakują z sosem pomidorowym lub grzybowym.Można podać z majonezem,sosem tatarskim lub kwaśną śmietaną.Można też posypać gorące tartym serem(ser musi się na nich rozpuścić)

The following two tabs change content below.

Ostatnie wpisy Katarzyna (zobacz wszystkie)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.