Sałata Nizza

Składniki:

750 g zielonej fasolki (niekoniecznie,ja dodaję tartą marchew ),sól 4 jajka,500 g pomidorów,2 cebule,główka sałaty,puszka tuńczyka,2 gałązki tymianku,1 gałązka rozmarynu,2 gałązki bazylii,4 łyżki octu,2 łyżeczki soku z cytryny,pieprz,6 łyżek oleju.

Przygotowanie:

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie(fasolka może być z puszki) ok.10 min.Odcedzić.Jajka ugotować na twardo.Obrać i podzielić ma ósemki:Pomidory pokroić na słupki.Cebulę w krążki.Sałatę umyć.Pokroić na małe paseczki(poszatkować).Tuńczyka odcedzić z sosu.Zioła posiekać.Ocet wymieszać z sokiem z cytryną.Doprawić solą,pieprzem i cukrem.Dodać stopniowo olej.(Ja do sosu dodaję również wegetę i odrobinę musztardy,ale to zależy od podniebienia :))Sałatę wymieszać z sosem.Podawać z ciepłą bagietką)

The following two tabs change content below.

Ostatnie wpisy Katarzyna (zobacz wszystkie)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.