Szaszłyki na ostro

Składniki:

60 dag mielonej wieprzowiny,10 dag zielonych,marynowanych oliwek,pół strąka czerwonej,marynowanej papryki,3 łyżki marynowanych pieczarek,2 jajka,1 cebula,2 ząbki czosnku,6 łyżek tartej bułki,oliwa,mielona papryka,sól,pieprz,rozmaryn.

Przygotowanie:

Cebulę obrać,zetrzeć na tarce:Posiekać oliwki,pieczarki oraz paprykę.Przygotowane składniki połączyć z mielonym mięsem.Dodać jajka.Dosypać tyle bułki tartej,aby z masy mięsnej można było formować wałeczki.Doprawić czosnkiem wyciśniętym przez praskę,drobno posiekanym rozmarynem,mieloną papryką,solą i pieprzem.Wyrobić.Z masy wilgotnymi dłońmi formować wałeczki o średnicy 3 cm i długości 7 cm.Ponabijać na drewniane patyczki.Posmarować  oliwą,ułożyć na tackach do grilowania.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp.185°C.Piec 15 – 20 in.,często obracając i smarować oliwą.

Doprawić

The following two tabs change content below.

Ostatnie wpisy Katarzyna (zobacz wszystkie)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.