Biszkopt cytrynowo – malinowy

Składniki: 7 jajek,350 g cukru,sól,skórka i sok z 1 cytryny,425 g mąki,1 torebka proszku do pieczenia,80 g  musli,100 g masła,8 płatków żelatyny 175 g malin(kompot),300 g chudego twarogu,500 g malinowego jogurtu,600 g śmietany kremówki.

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i 150 g cukier.Dodać sok i startą skórkę z cytryny.Żółtka rozmieszać.Dodać mąkę z zmieszaną z proszkiem..Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć ciasto.Piec ok 10 min przy 175°C.Zrobić kruszonkę ze 125 g mąki,musli,100 g cukru,z posiekanego masła,szczypty soli i jajka.Rozłożyć na papierze do pieczenia.Biszkopt wyjąć i przełożyć na wilgotną ścierkę.Zdjąć papier.Do pieca włożyć kruszonkę i piec ok 175°C.Namoczyć żelatynę.Maliny odcedzić.Zostawić 150 ml soku.Twaróg,jogurt i maliny wymieszać.Sok z malin i 100 g cukru podgrzać cały czas mieszając do rozpuszczenia cukru.Żelatynę wymieszać,żeby się rozpuściła.2 łyżki masy twarogowej wymieszać z żelatyną i dodać do reszty masy.Odstawić na ok.10 min w chłodne miejsce.W międzyczasie ubić na sztywno śmietanę.Gdy krem zacznie tężeć dodać śmietanę.Biszkopt przełożyć do okrągłej formy.Zamknąć formę.Na wierzch wyłożyć krem jogurtowy i posypać kruszonką z musli.Odstawić na ok 4 godziny.

Zamiast kruszonki można posypać kakao zmieszanym z odrobiną cukru.

The following two tabs change content below.

Ostatnie wpisy Katarzyna (zobacz wszystkie)

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.