Kotlety z kostką

Składniki: 4 kotlety wieprzowe z kostką,1 kg ziemniaków,3 czerwone cebule,pół szklanki bulionu warzywnego,4 łyżki octu winnego,6 łyżek oleju,sok wyciśnięty z 1 pomarańczy,garść listków z bazylii, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,sól, pieprz,cukier.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach – 20 min.Cebulę obrać.Jedną drobno posiekać,a pozostałą pokrój na cząstki.Zrobić marynatę: wszystkie cebule wrzucić do gorącego bulionu.Po 10 min dodać ocet,4 łyżki oleju i sok z pomarańczy.

Ugotowane ziemniaki obrać,pokroić w plasterki.Zalać marynatą.Odstawić na 10 min.Mięso oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na pozostałym oleju(20 min)Ziemniaki w marynacie doprawić solą,pieprzem oraz cukrem.Na półmisku ułożyć kotlety i sałatkę ziemniaczaną.Gotowe danie posypać orzechami i bazylią.

The following two tabs change content below.

Ostatnie wpisy Katarzyna (zobacz wszystkie)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.