Filet z kurczaka z sałatką ze szpinaku

Składniki:

500g szpinaku(świeżego lub mrożonego),250 g małych pomidorów,2 szalotki,3 łyżki octu balsamicznego,szczypta cukru,1/2 łyżeczki ostrej musztardy,7 łyżek oleju,sól,pieprz,2 kromki chleba tostowego,3 łyżki orzeszków pinii,4 filety z kurczaka.

Przygotowanie:

Szpinak umyć.Pomidory umyć i przekroić na pół.Szalotki obrać i pokroić w drobną kostkę.Ocet,cukier i musztardę dodać do szalotek.Stopniowo dodać 3 łyżki oleju.Sos winegret doprawić do smaku solą i pieprzem.Tost pokroić w drobną kostkę.Orzeszki pinii podsmażyć na patelni na złoty kolor.Wyjąć.Rozgrzać 2 łyżki oleju.Podsmażyć pokrojone tosty na złoto-brązowy kolor.Filet z kurczaka umyć,dobrze osuszyć.Mocno posolić i popieprzyć.2 łyżki oleju rozgrzać.Podsmażyć filet z kurczaka (ok 10min).W międzyczasie szpinak,orzeszki i pomidory włożyć do miski.Podsmażone mięso pokroić w paski.Wyłożyć na talerz z sałatką,posypać podsmażonymi tostami.

The following two tabs change content below.

Ostatnie wpisy Katarzyna (zobacz wszystkie)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.