Rumsztyk z cebulą i smażonymi ziemniakami

Składniki:

1 kg kartofli,5 cebul,400 g małych pieczarek,1 pęczek pietruszki,80 g smalcu,sól,pieprz,4 rumsztyki,folia aluminiowa.

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć.Ugotować ok.20 min.Cebulę obrać,jedną drobno posiekać,4 pokroić w krążki.Pieczarki oczyścić,natkę pietruszki umyć,osuszyć.Ziemniaki odcedzić,obrać,pokroić w plasterki.30 g smalcu rozgrzać na patelni.Podsmażyć na nim ziemniaki ok 8 min.Ok 2 min przed końcem dodać posiekaną cebulę.Posypać solą i pieprzem.Odstawić w ciepłe miejsce. 15 g smalcu rozgrzać na drugiej patelni.Wrzucić pieczarki następnie natkę,wymieszać.Posolić i popieprzyć.Zdjąć z patelni,odstawić w ciepłe miejsce.15g smalcu rozgrzać znów na patelni,wrzucić pokrojoną w plasterki cebulę,podsmażyć ok.5 min.Z rumsztyku obkroić tłuszcz,naciąć 2-3 razy.20 g smalcu rozgrzać na patelni.Mięso podsmażyć po 2 – 3 min z każdej ze stron.Doprawić solą i pieprzem.Rumsztyk zawinąć w aluminiową folię.Zostawić na ok. 2 min.Krążki cebuli znów podsmażyć na złoto-brązowy kolor..Doprawić.Wszystko razem połączyć.

 

The following two tabs change content below.

Ostatnie wpisy Katarzyna (zobacz wszystkie)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.