Książęce ciasto

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady,125 g masła,260 g cukru,szczypta soli,8 jaj,320 g mąki,1 łyżka kakao,2 łyżeczki proszku do pieczenia,3 łyżki + 800 ml mleka,1 kg truskawek,2 opakowania budyniu waniliowego,250 g kremówki,2 galaretki owocowe,mięta,cukier puder.

Przygotowanie:

Czekoladę zetrzeć na tarce.Masło,140 g cukru i sól utrzeć na krem.Oddzielić białka od żółtek.Mąkę,kakao i proszek do pieczenia wymieszać.Do żółtek dodać 3 łyżki mleka,czekoladę i delikatnie wymieszać.Białka ubić na sztywno.Ciasto wyłożyć na posmarowaną masłem blachę.Piec ok.25 min w 175°C.Zostawić do ostygnięcia.Truskawki pokroić w plasterki.Budyń i 125 ml mleka rozmieszać.Zagotować resztę mleka.Wlać budyń,zagotować.Zdjąć z ognia,ochłodzić.Wymieszać z kremówką.Budyń wyłożyć na ciasto,na niego włożyć truskawki.Zalać ugotowaną i już tężejącą galaretką.Wstawić do lodówki.

The following two tabs change content below.

Ostatnie wpisy Katarzyna (zobacz wszystkie)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.