Pierog z jabłkami i mascarpone

Składniki:

4 jajka,250g cukru,125g roztopionego masła,ostudzonego do temperatury pokojowej,100g mielonych migdałów,3 łyżki mąki ziemniaczanej,pół paczki cukru waniliowego,300g mąki pszennej,1 duże jabłko,odrobinę soku z cytryny,1 łyżka brązowego cukru

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Jajka dokładnie rozetrzeć dokładnie z cukrem.Im dłużej tym lepiej.Można ubić mikserem(10-15 min)Dodać kolejne składniki ,za każdym razem dobrze mieszając;roztopione masło,po łyżce mascarpone,mielone migdały,mąkę ziemniaczaną,cukier waniliowy,mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.Zagnieść ciasto.Musi być dość gęste.Jabłka pokroić na plastry,skropić sokiem z cytryny.Ciasto wylać do wysmarowanej masłem,okrągłej formy.Na wierzch poukładać jabłka i wcisnąć lekko w ciasto.Posypać brązowym cukrem.Piec 35-40 min.Zostawić w formie do ostygnięcia.

Propozycja:Zamiast jabłek mogą być gruszki lub śliwki

The following two tabs change content below.

Ostatnie wpisy Katarzyna (zobacz wszystkie)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.